Tudnivalók esküvőre készülőknek

Kedves házasulandók!
Szívből gratulálok a közelgő Nagy Napotokhoz, fontos mérföldkő az életben, így bizonyára izgultok 🙂
Ha idáig eljutottatok, akkor körültekintően szeretnétek kiválasztani a szolgáltatókat, ami lényeges dolog, hiszen egy szép esküvő főképp úgy lesz örök emlék, ha közben megvalósul mindaz, amit megálmodtatok. A fotósnak különösen nagy felelőssége van: a ruhát bérlitek, a vacsora elfogy, a tortáról csak annyit fognak később gondolni a vendégek, hogy finom volt-e vagy sem, de képek megmaradnak, mondhatni az egyetlen bizonyítékként, hogy a Nagy Nap megtörtént.
És sajnos, ha nem tetszik a végeredmény, akkor a pocsék képeken keresztül nehéz lesz visszaemlékezni az önfeledt boldogságra, vagy elhitetni az unokákkal, mennyire ragyogó, mesebeli nap volt a Tiétek.
A gyűrűkön, és a szerelmeteken kívül az egyetlen maradandó dolog a fotó lesz.
A képeken rögzítve lesz minden: amikor a nagymama végigsírja a szertartást, amikor a legjobb barátod elbotlik a szőnyegben és hatalmas taps közepette áll fel, amikor az unokatestvéred megismerkedik a legjobb barátnőddel (és később talán az ő esküvőjükre leszel hivatalos), amikor Anya és Apa összenéznek, és látod rajtuk a végtelen büszkeséget, vagy amikor a párod először megpillant az oltár előtt a csodás ruhádban, és a tekintetéből kiolvashatod azt a szerelmet, amit kislánykorod óta vártál…
Talán ezek töredékére sem emlékeznél később. A fejünkben álomszerűvé, összemosódottá válik idővel minden, a memóriánk romlik… Nos, erre való a fotóalbum. És nem kizárt, hogy lesz majd olyan nehéz napod, amikor ezek végiglapozása ad erőt. Talán lesz olyan nap, amikor szükséged lesz egy szívet melengető érzésre, és a képek által újraélheted az élményt.
Ezért javaslom, tényleg gondosan válaszd ki a fotóst!
Én a riportfotózásban hiszek inkább, mert azt gondolom, az esemény megörökítése akkor lesz valódi és hiteles, ha nem beállított, kényszeresen pózoló emberek néznek később vissza ránk. Szeretem a forgatagban megtalálni a fontos momentumokat, így megtartani az utókornak őket.
Ha engem választotok, mindenképp meg kell beszélnünk egy személyes találkozót, ez az első lépés.
Ezen a találkozón mesélünk egy kicsit magunkról, megismerkedünk, megpróbálunk közös hangot, elképzelést, ötleteket találni, hogy később jól tudjuk együtt dolgozni.
Amivel ilyenkor érdemes készülni:
– szeretnétek-e jegyesfotózást: ennek időpontját akár le is fixálhatjuk. A jegyesfotózást több okból is jónak tartom, egyrészt megszokjátok a kamerát, és nem az esküvőn fogtok feszengeni, amiért a vörös szőnyegen érzitek magatokat a jelenlétemtől. Másrészt megismerkedünk egymással munka közben is, így könnyebb lesz alkalmazkodni egymáshoz a Nagy Napon. Ez mindkettőnknek nagyban megkönnyíti a helyzetét, olyannyira, hogy sok esetben ajándékba szoktam adni, érdemes figyelni az akciókat! 🙂
– az egész nap forgatókönyve: ki kell találnuk, mikor és mit szeretnétek, hogy megörökítsek
– konkrét helyszínek: tudnom kell, hol milyen lehetőségek vannak a fotózásra, az esemény előtt ezeket meg is szoktam nézni személyesen. Ha például a templom előtt képzeltétek a csoportképek készítését, de ott nagy a forgalom, ami zavaró lenne közben, akkor megfelelő helyet kell ehhez találni
– kik lesznek a vendégek, van-e különleges személy köztük, akinek figyelmet kell szentelnem
– szeretnétek-e kreatív fotózást, amire legalább 1,5-2 órát kell szánni, ehhez vannak-e ötletek, kérések, elképzelések
Ha mindent meg tudunk beszélni, és szeretnétek lefoglalni nálam a dátumot, akkor írunk egy szerződést, és ezzel egyidejűleg 30% foglalót szoktam kérni. Így biztosítva vagyunk mindketten, és nem érhet meglepetés Titeket sem, hogy a Nagy Napotok előtt 5 nappal lemondom a munkát (sajnos tudok ilyen esetről). Igyekszem akkorra épp nem kitörni a lábam, és nem elkapni egy 40 fokos lázzal kisért tüdőgyulladást, de ha mégis ilyesmire vetemednék, akkor küldök magam helyett olyan kollegát, aki ugyanazt a minőséget tudja nyújtani, mint én.
Ha szeretnél kicsit spórolni – és ki ne szeretne? -, akkor javaslom a csomagjaimat, azokon belül is az Essential és a Favorit nevűt. Hogy miért? Egyszerű. Ezeket úgy alakítottam ki, hogy ott legyek minden olyan eseménynél, melyek megörökítése által lesz később az egész nap teljes, amikor évek múlva visszanézitek. Például azokban az órákban, amikor már feszült az izgalom, és boldog várakozással teli perceket éltek át (készülődés), ez az egyik része az esküvőnek, melyre legszívesebben fogtok emlékezni később. Sajnos ennek a résznek ritkán tulajdonítanak jelentőséget, pedig így lesz kerek egész a történet. Aztán ott leszek a legfontosabb percekben is természetesen, amikor kimondjátok az IGEN-t, készülnek csoportképek, később hangulatképek riportfotózás által, amikor mindazt kapom lencsevégre, ami körülöttem van. Ettől lesz igazán életszerű minden elkapott kép, és ettől fogjátok tudni igazán átélni újra a napot.
Legjobban azon lehet spórolni, ha a vacsorára, és az azt követő mulatságra már nem kéritek a fotós jelenlétét. Őszintén szólva, vacsorán én nem is szoktam vállalni a munkát. Ugyan ki szeretné, hogy meg legyen örökítve, amint épp a szaftos sülthúst rágja? Majdhogynem ugyanez a helyzet a buli képeivel is, az ötödik kisüsti után az emberek ugyan szívesen fotózkodnak, de sokkal kevésbé örülnek ennek másnap… 🙂 Ilyenkor szoktam javasolni, hogy bátran szerezzetek be pár eldobható gépet, és mindenkit kérjetek meg szelfizésre, vagy csak vidám-bolondos kattintgatásra, hidd el, a parti alatt sokkal viccesebb és közvetlenebb képek születnek így, mint hivatalos fotós által, aki nem ismeri a násznépet személyesen, “csak” témát keres.
Amíg én ott vagyok, úgyis szoktam kérni, hogy más ne fotózzon, mert sajnos – bármennyire is szeretne mindenki a mobiljával, de – akadályoz a munkámban. Viszont azt is tudom, hogy a vendégek nálam sokkal jobban ismernek Benneteket, értik a közös sztorikat, poénokat, minden örömet és bánatot felismernek az arcotokon, másféle képeket készítenek ők, mert más szemmel néznek, és az ugyanolyan fontos emlék lesz, mint a megható gyűrűhúzás, amit én örökítek majd meg. Az egyikhez kell a szakértelem, a másikhoz pedig a SZÍV kell, és ebben a szeretteitek lesznek profik.
Ha ezen rövid ismertető után úgy érzed, volna miért leülnünk egy kávé mellé, írj bátran!
További izgalmas készülődést!